Det finns inget värre än makt byggd på rädsla.
Det rena maktmissbruket bygger alltid på att skrämma folk.


"Om du inte gör som jag säger så slår, skjuter eller fängslar jag dig" eller "om du inte gör som jag säger förlorar du din rätt att försörja dig, eller din rätt att umgås med dem du älskar".


Detta är precis vad som sker just nu över hela världen i gigantisk skala, "Om du inte låter mig spruta in vad fan jag vill i din kropp tar jag ifrån dig din rörelsefrihet och andra mänskliga rättigheter."


Att skrämma folk för att få dem att lyda är något som maktmissbrukare ägnat sig åt i alla tider även om vår tid är extrem.


Här pratar en spansk kulturpersonlighet för tio år sedan om hur makthavarna skrämt folket med galna kosjukan, fågelinfluensan, massförstörelsevapen med mera för att få folket att önska sig bli styrda av statens mer hårda hand.Fritt översatt från spanska:


"De tillbringar sina liv med att skrämma oss för allt. De skrämmer oss med massförestörelsevapen, med hål i ozonskiktet, med klimatförändringar, med torka och översvämningar, med farorna med droger, riskerna med tobak, farorna med att sola, riskerna med övervikt, med galna kosjukan och med fågelinfluensan.

De tillbringar sina liv med att bygga rädsla i våra kroppar.
De skrämmer oss med saker som i slutändan kanske existerar eller ej, men som knappt dödar.

För hur många har dött i galna kosjukan, hur många har dött av fågelinfluensan...

Det som i verkligheten dödar är svälten i tredje världen, fattigdomen, ohälsan, kriget, terrorismen och korståget mot terrorismen, ojämlikheten och de stora sociala orättvisorna.

Men de skrämmer oss med stora stygga vargen i sagan, som om vi vore barn, de skrämmer oss med alla stygga vargar för de vet att det är mycket enklare att styra en rädd befolkning som kommer att be om fler poliser och arméer som ska skydda dem från de fiender de själva skapat eller uppfunnit.


De vet att rädslan motiverar och välsignar den hårda handen." 

Originalinlägget finns på Markus FB-sida (10 mars-2021)